ביוטי, תוספי תזונה

אפירדמיס: כל מה שצריך לדעת על השכבה החיצונית של העור

עור

האיבר הגדול ביותר בגופנו, הלא הוא העור שלנו, הוא גם המורכב ביותר מבין איברי הגוף, זה שמושפע לא אחת הן מהסביבה החיצונית לו והן מזו, הפנימית. העור מהווה חציצה בין הגוף שלנו לבין הסביבה, הוא מגן עלינו מפני קרני השמש החזקות, מונע כניסה של מזהמים ישירות לגופינו וחיידקים שונים ולמעשה משמש כמעין חוסם, השומר על בריאותינו ותקינות איברנו הפנימיים, האחרים. העור מורכב משלוש שכבות: האפידרמיס, שהיא השכבה החיצונית, הדרמיס, השכבה הפנימית ו – השומן התת-עורי, שהוא השכבה השלישית העמוקה ביותר מבין השלוש.

אז, מה זה שכבת האפידרמיס?

האפידרמיס, השכבה החיצונית הנראית לעין, מבודדת ומבדדת באופן חלקי וניתן לראות זאת גם לפי צבעה – היא שקופה למחצה. תאי שכבה זו הם חלק משכבה בודדה אחת, שכבה בסיסית בעלת מבנה משתנה, כך שכל פעם כאשר הם מגיעים לחלקה החיצוני ביותר, לאחר זמן מה הם נושרים. האפידרמיס היא שכבת עור שמתחדשת כל הזמן, מה שמאפשר את תקינותה, בריאותה וחוזקה לאורך כל חיינו.

מבנה האפידרמיס?

שכבת העור החיצונית, האפידרמיס, כוללת ארבע שכבות:

שכבת תאי הבסיס/השכבה הבזלית

השכבה העמוקה ביותר, מורכבת מתאים חדשים הנוצרים ללא הפסקה ונעים כלפי מעלה, כלפי חלקו החיצוני ביותר של העור שלנו.

השכבה הספינלית

תאים המיוצרים משומן ומכונים "ספינגוליפידים". הם בעלי צורה פחוסה יותר, בהשוואה לתאי השכבה הבזלית, ותוך כדי תנועתם כלפי מעלה הם מייצרים "קרטינים" (חלבוני עור) ו"ליפידים" (שומנים). כאשר הם מגיעים לשכבה העליונה הם מסייעים בשמירה על לחות העור, ומכאן ידועים כבעלי תפקיד חשוב ומרכזי מאד בכל הקשור למצבו של העור וגם המראה שלו.

השכבה הגרנולרית

אותם תאים המגיעים לחלק הזה של העור, בעודם נודדים כלפי חלקו העליון יותר, משנים את צורתם ויוצרים גרנולות, האחראיות על הפרשת שומנים. תפקידם של השומנים הוא למלא את אותם מרווחים בין התאים ולשמש כהכנה ליצירתה של שכבת האפידרמיס הבאה.

השכבה הקרנית

זוהי שכבת העור העליונה ביותר, המורכבת מתאים שטוחים, רחבים ודקים. מדובר, למעשה, בתאים מתים, המונחים זה על זה, כך שכל אחד מהם מכסה את שוליו של האחר. לכל אזור בגוף מספר שכבות תאים/עובי אחר. בכפות הרגליים, למשל, מדובר בכמה מאות של שכבות, שכן זהו אזור הנדרש בחוזק ובעמידות (הרגליים שלנו משתפשפות לא מעט, אנחנו מגרדים אותן, מקרצפים אותן והעור בהן חייב להיות עבה מספיק כדי להגן עלינו). לשכבה הקרנית, בעלת ריכוז מים נמוך, תפקיד חשוב נוסף – היא זו המסייעת לשמור על המים שבתוך הגוף, ובכך עוזרת במניעת התייבשות.

עוביו של האפידרמיס משתנה בכל חלק בעור, כאשר במרבית האזורים הוא מגיע לכ-30 עד 35 מיקרומטר. באזורים מסוימים, כמו אזור הרגליים, כאמור, וגם כפות הידיים הוא עבה יחסית, בעוד שבאחרים, כמו האזור שסביב העיניים, הוא דק מאד. באזור זה העור שלנו רגיש הרבה יותר וחומרים שונים מצליחים לחדור אותו בקלות. שכבת תאי אפידרמיס עבה מאפשרת לעור ליהנות מרמת עמידות גבוהה יותר ומונעת כניסה של חומרים מגרים, לא רצויים, ואילו שכבת אפידרמיס דקה יחסית הופכת את אותו אזור לרגיש ופחות עמיד. אזורים כאלה בגוף ייראו כמעט שקופים והם יכילו מספר רב של כלי דם, אותם נוכל לראות בקלות (1)

שכבות האפידרמיס

דרמיס של עור צעיר למבוגר יותר

כמו בתחומים רבים אחרים, גם כאן ניתן לראות הבדלים בין תאי אפידרמיס של עור צעיר לאלה של מבוגר יותר. עם ההתבגרות, גופנו משתנה וכך גם קצב פעילותם של תהליכים שונים, המתרחשים בו. עור צעיר נראה רענן, מוצק, גמיש וגם חלק כמעט לחלוטין, בעוד שעור מבוגר יותר (ככל שמתקדמות השנים) נראה מקומט, חסר חיוניות וגם נטול ברק. הסיבה העיקרית לכך קשורה באפידרמיס ובתהליך שהוא עובר במרוצת השנים. האפידרמיס, שכבת העור החיצונית שלנו, מוזנת משכבת העור הפנימית – הדרמיס, כך שהיא מקבלת ללא הפסקה תאים, המספקים לה את העובי ואת הנפח הנדרש לעור. עם ההתבגרות, חלה האטה בקצב תהליך הזנה זה והוא נעשה פחות ופחות יעיל. הדבר בא לידי ביטוי בפועל בעור דקיק יותר, מה שהופך אותו להרבה יותר פגיע ומושפע משינויים שונים, הן חיצוניים והן פנימיים. כדי לדעת איך מעכבים את תהליך הזדקנות העור והאטת הזנתו, לחצו כאן. (2)

טיפים לשימור שכבת האפידרמיס

בהיותה רגישה מאד, חשוב שנשמור כהלכה על שכבת האפידרמיס שלנו ונדאג לעשות זאת כבר בגילאים צעירים. יש לא מעט דרכים לעשות זאת, דרכים פשוטות, אותן אפשר לאמץ במסגרת הטיפוח היום יומי וגם הטיפול בעור שלנו. הנה כמה מהבולטות שבהן:

שתייה מרובה של מים

המים חשובים מאד לבריאותנו ועל זה אנחנו שומעים כבר מגילאים צעירים. הם טובים לניקוי הגוף, עוזרים לשמור על משקל מאוזן וגם משפרים את פעילותו המטאבולית של הגוף. יחד עם זאת, הם חיוניים מאד לשמירה על גמישותו של העור, על המראה החיוני והבריא שלו ולכן חשוב לצרוך מהם לפחות כליטר וחצי ביום. שתיית כמות מספקת של מים שומרת על מאזן תקין של לחות בעור, היא מגבירה את גמישותו וגם מפחיתה בעיות עור שונות, כמו אקנה.

מים לשתיה

תזונה נכונה

גם לתזונה תפקיד חשוב מאד בשמירה על בריאותנו ועל בריאות העור שלנו. צריכת מזונות עתירים ברכיבים תזונתיים טובים, מינרליים, וויטמינים וגם סיבים תזונתיים חשובה מאד והיא חלק משמירה על גוף בריא ועור רענן ויפה.

הימנעות מעישון וחשיפה לזיהום אוויר

מכיוון שהאפידרמיס, שכבת העור החיצונית שלנו, משמשת כמעין חוצץ בין החוץ לפנים והיא גם הראשונה ש"פוגשת" מזהמים ומזיקים שונים, הנמצאים בסביבה העוטפת אותנו, מומלץ מאד להימנע עד כמה שניתן מחשיפה לזיהום אוויר, כמו זיהום תעשייתי וזיהום מכוניות, פיח ותרכובות כימיות שונות שנמצאות באוויר. גם מעישון כדאי להימנע, ולו בשל הנזקים הבריאותיים הרבים שלו והיותו גורם לאובדן גמישותו של העור, ובשל כך ליצירת מראה מקומט הרבה יותר וחסר חיוניות.

הפחתת מתחים ולחצים ופעילות גופנית סדירה

כשאנחנו עוסקים בפעילות גופנית הגוף שלנו מפריש אנדורפינים, המייצרים תחושת אופוריה ועל הדרך גם משמשים כמשככי כאבים. הפיכת הפעילות הגופנית כחלק משגרת היום, ובמקביל גם הימנעות מלחצים נפשיים ומתחים יכולה לעשות רבות לעור שלנו וגם לעכב את הזדקנותו. (3)

שימוש בתכשירים ייעודיים

השוק מציע כיום מגוון של תכשירים המכילים קולגן, הידוע כאותו רכיב החשוב לחיוניותו של העור. תכשירים אלה יכולים להיות חלק משגרת הטיפוח היום יומית ובנוסף לשמירה על בריאותנו, הכול כך חשובה. קפסולות קולגן למיצוק עור הפנים למשל וגם קולגן פלוס ATLANTIS, הם שני תכשירים המכילים רכיב זה, היכול לסייע לכל מי שרוצה לשמור על מראה רענן ומבריק יותר.

לסיכום

העור שלנו הוא, כאמור, אחד האיברים החשובים ביותר וגם זה שמושפע רבות מהאופן שבו אנו מתנהלים, מהגנטיקה שלנו וגם מהסביבה החיצונית שלנו. שמירה על בריאות העור שלנו, טיפוחו והקפדה על אורח חיים בריא יכולים לסייע ביצירת מראה רענן ומתוח יותר ובעיכוב הזדקנותו.

מקורות:

(1), (2), (3)